Är vattenskidor verkligen så svårt som det verkar?

  • editor
  • 2018-04-20
  • Kommentarer inaktiverade för Är vattenskidor verkligen så svårt som det verkar?

Det är möjligt att bilden av att åka vattenskidor har påverkats av de filmer där karaktärerna till synes utan ansträngning åker över vattnet, bara för att avsluta med en snygg volt i luften eller ett hopp som imponerar. När man sedan själv är ute på vattnet och ska försöka göra samma sak är det inte alls lika enkelt, och det verkar helt plötsligt omöjligt att ens hålla sig stående på skidorna.

Är då vattenskidor så svårt som det verkar? Ja och nej, är det lite tråkiga svaret. Det finns absolut saker med vattenskidorna som gör att de är lite knepigare än till exempel en bodyboarding session, men det är å andra sidan de flesta vattensporter. Det som gör skillnad i hur svårt man upplever vattenskidorna att vara är främst hur mycket du vill styla och hur många tricks du vill köra på. Att lära dig stå på skidorna kan gå ganska fort, särskilt för dig som är lite van vid vattensporter och har exempelvis kört surfing eller någon annan sport tidigare, där balansen är viktig.

Vad ska man tänka på som nybörjare?

Det första som dyker upp är såklart hur man ska klara av att svänga när man aldrig tidigare har provat på det. Det som gäller är lite samma sak som när du är medåkare på en motorcykel – lägg dig ner i kurvorna. Du ska inte försöka att kompensera kurvorna genom att luta dig åt andra hållet, då kommer du definitivt att ramla. Luta dig mjukt med i kurvorna så att du kan ta dig runt eventuella hinder utan problem. Var inte rädd för att komma närmre vattnet, det kommer inte bita dig.

När du blir lite mer van så kan du släppa den yttre handen när det är dags att svänga, vilket kommer att ge dig en snävare sväng. En annan tumregel när det komme till svängar är att hålla kroppen avslappnad och inte spänna musklerna i armar eller axlar – hur lockande det än kan kännas.

Tänk på rytmen i åkandet

För att du ska lyckas fullt ut med att åka vattenskidor måste du hitta rätt rytm för dig. Det har egentligen ingenting med båten du åker efter att göra, du kan själv kontrollera hur du åker även om båten går snabbare eller långsammare. Tänk på skidorna som en gunga, det gäller att ha samma kraft hela tiden för att komma upp i ett jämnt tempo. Ta gärna ett par minuter för att hitta din rytm i början, det kommer du att vinna på i slutändan även om det kanske känns som bortkastad tid.  

När du kommit igång lite mer kan du lägga på mer tricks och mer krut på kurvor och så vidare men om du hittar din rytm kommer vattenskidor inte kännas så svårt.