Bodyboarding versus surfing

Ända sedan bodyboarding kom igång på riktigt så har det funnits en het debatt mellan anhängare av surfing och anhängare av den nyare sporten om vilken som egentligen är bäst. Det är inte så att man inte kan hålla på med båda, men det har blivit lite av ett ställningstagande att välja en och hålla sig till den. Det finns gott om fördelar med båda av dessa sporter, och för dig som vill få en snabbkoll över vad som gäller för varje sport har vi lagt upp de viktigaste punkterna för och emot bodyboarding och surfing.

Rivalitet snart inne på sitt femtionde år

Det var 1971 som bodyboarding introducerades till världen genom vatten-geniet Tom Morey. Han hade utvecklat en bräda som var kortare och som gjordes av ett material som var säkrare än det som surfbrädorna använde. Det är inte konstigt att surf-fantasterna inte direkt var sålda på idén, det här blev direkt en sport som drog folk från traditionell surfning, och ofta kom de aldrig tillbaka.

En annan anledning till att det blev lite rivalitet sporterna emellan är att många som surfar som vuxen började sin karriär med att surfa på en bodyboard, och anser därför bodyboarding vara något som bara barn håller på med. Inte direkt populärt bland de som har valt att satsa på bodyboarding fullt ut.

Fördelar med surfing

Om vi börjar med att gå igenom fördelarna som finns med att köra på gammal hederlig surfing så kan man börja med att det är lite mer av en utmaning att bli bra på att surfa, eftersom det gäller att hålla balansen stående, och dessutom kan man komma åt många fler tricks och specialare när man kör surfing, i och med att man står på brädan.

En annan fördel är att det finns mer utrustning att välja på när man kör surfing, det finns brädor i olika material och det finns chans att satsa på en bräda som har fenor i olika formationer under sig. Det är helt enkelt en mer kommersiellt utvecklad sport, skulle man kunna säga.

Allt det bästa med bodyboarding

Det som de flesta anhängare av bodyboarding trycker på är säkerheten. Det finns i princip ingen chans att du skulle ramla av din bräda, och om du gjorde det befinner du dig så nära vattnet att du knappast kommer få några men av fallet. Genom att hålla dig liggande eller knästående på brädan så har du mer kontroll över dig själv och brädan, och kommer dessutom närmre vattnet. Det är många som säger att bodyboarding är så nära man kan komma känslan av att vara en delfin, som graciöst rör sig över vattenytan.

För dig som har en gammal skada i rygg eller axlar är bodyboarding definitivt snällare mot kroppen än surfing. Det kan därför vara en bra idé att gå över till bodyboarding om du känner dig sliten från surfningen. Du kan dessutom hålla på med bb längre i livet, vilket såklart är en stor fördel.

Som vi redan sagt är det ingenting som säger att du inte kan hålla på med båda sporterna, även om vi måste erkänna att rivaliteten är ganska kul att följa.