Extrema vattensporter

Vilka sporter som ingår i kategorin “extrema” är såklart olika beroende på vem du pratar med och hur mycket erfarenhet denna har med vatten och andra upplevelser förutom simning. För någon som aldrig har gett sig ut på havet kan till och med en vanlig båttur kännas som ett extremt åtagande, men om vi satsar på att beskriva de sporter som till och med de som varit med ett tag skulle kanske rygga inför har vi listan packad och klar.

Forsränning

Forsränning har funnits ett tag, och har ganska många gånger dessutom figurerat i olika reality-program och filmer. Det handlar helt enkelt om att åka i vatten som är mycket strömt, i en kanot, och paddla sig igenom naturens alldeles egna hinderbana. Tänk på att ha en hjälm på huvudet innan du ger dig iväg, du kan kantra rejält när det handlar om hög energi i vattnet tillsammans med stenar på vattenbotten. För dig som ger dig ut de första gångerna kan man dessutom rekommendera att du tar på dig någon form av vadderad dräkt. Tänk också på att gärna ha med dig någon i båten som varit med förut, det kan hjälpa både med navigering och nerver.

Flyboarding

Vet du inte vad flyboarding är? Du är inte ensam, det här är en av de senaste sporterna inom vatten-genren, och den kan kännas extrem för i princip alla, hur vågad man än är. Det är lite som en vattenjet och lite som surfing, en härlig men farlig kombo. Det som händer är att du står på en bräda, mindre än en surfbräda, och styr sig själv runt på vågorna med hjälp av tryck från en slang kopplad till brädan. De som har hunnit bli bra på flyboarding beskriver känslan som en blandning mellan att flyga och att sväva i rymden. Kanske passar sporten perfekt för dig som ville bli astronaut som barn, men inte riktigt nådde ända fram.

Rugby under vatten

Det här är verkligen ingenting för dig som får panik bara av tanken på vanlig vattenpolo. Det här är definitivt den mest extrema varianten, och det gäller att ha både tungan och andningen rätt i mun. Som namnet antyder så spelas undervattensrugby helt…under vattnet. Målen finns fastsatta längs botten, och för att kunna göra mål krävs det alltså att du dels håller koll på bollen, dels på motståndarna som du måste ta dig runt, och dels på vart du har målet. Detta kommer definitivt vara en utmaning för alla, och är inget för den som blir klaustrofobisk eller inte klarar att hålla andan i mer än en minut.  

Kanotslalom

Det här är en fantastisk rolig sport för alla som gillar forsränning, men vill ha en twist på det hela. Här handlar det inte bara om att ta sig fram i vattnet, utan man ska dessutom klara av att åka slalom mellan uppsatta pinnar. Man kan köra själv i kajak eller två i en kanot. Se till att prova att åka själv, det är en hård men lärorik utmaning att försöka bemästra vattnet på alldeles egen hand.

Bodyboarding

Den här sporten utövas på en väldigt liten bräda, ungefär i storlek med den som används i flyboarding. Du ska helt enkelt surfa på vågorna genom att antingen ligga på brädan eller stå på ett knä. Att stå upp är i princip omöjligt, även om det kan vara en kul utmaning att prova sig på att ställa sig. Var dock inte lurad av att du inte ska stå upp, detta innebär absolut inte att bodyboarding är på något sätt lättare än vanlig surfing, eftersom du kommer mycket närmare vattnet och därför är mer mottagande av alla dess nycker.