Hur det fungerar på en simhoppstävling

  • editor
  • 2018-07-07
  • Kommentarer inaktiverade för Hur det fungerar på en simhoppstävling

Just simhoppstävlingar kan kännas som en labyrint av krångliga regler och domare som inte verkar uppskatta den fantastiska prestation simhopparen precis har åstadkommit. Vi vet att vi också ibland har varit konfunderade och undrat vad det egentligen är som gäller när det kommer till dessa tävlingar, så därför har vi gjort lite research och hittat en hel del regler som förklarar förloppet i alla fall lite bättre. För dig som gillar simhopp kan det här vara en bra guide till att verkligen komma in på djupet av sporten, och kanske kunna känna sig mer som en del av den när man sitter och följer den på TV eller live i bassängen eller vid havet. Det kan till och med hjälpa dig att upptäcka en ny sport att satsa på och göra det ännu mer intressant. Medan du är i det, garanterar bonus PAF att du kan komma igång på den högra foten.

Hur många domare finns på plats?

Oavsett vart tävlingen håller hus är det alltid sju domare som avgör vem som kommer att vinna, i alla fall om vi pratar stora internationella mästerskap. Är vi istället inne och kollar på en individuell tävling som inte är till exempel EM eller OS så är det fem domare på plats. När det kommer till så kallade syncro hopp så finns det istället sju domare, vid mindre tävlingar, och nio domare vid större. Är det en riktigt liten tävling kan det till och med räcka med tre domare, detta är ganska vanligt när det kommer till amatör- eller barntävlingar.

Det viktigaste när det kommer till domarna är att de är ett udda antal, och att de alla har samma förståelse för bedömningsskalan. En anledning till att man ska vara udda är att vissa domarresultat stryks, mer om detta här nedanför.

Hur beräknas poängen?

Poängen som delas ut är mellan 0 och 10. 0 betyder att man har gjort bort sig rejält och helt har misslyckats med sin insats, medan 10 innebär att man har varit helt perfekt. För att bedömningen ska bli lite mer jämn och ingen domare ska kunna dra upp eller ner medelvärdet alltför mycket så stryks alltid dels det högsta och dels det lägsta resultatet. Detta är anledningen till att det minsta antalet domare som kan finnas på en tävling är tre.

När sen poängen är utdelade gäller det att lägga ihop de resultat som inte är strukna, och därefter gånga de poäng som kommit fram med en svårighetsgrad som fanns på hoppet. Summan av detta ger hoppets “verkliga” poäng, som sedan adderas till poängen från andra hopp i tävlingen. Det kan alltså vara så att den som har gjort ett enklare hopp perfekt kanske får högre poäng än någon som har gjort ett helt okej hopp på en högre svårighetsnivå.

Stanna till slutet

Det gäller alltså att vänta ut hela tävlingen innan vinnaren kan stå klar, eftersom inga hopp kommer ge medalj på egen hand. Håll ut till sista hoppet, alltså!