Hur du kommer igång med jet-skiing

  • editor
  • 2018-07-12
  • Kommentarer inaktiverade för Hur du kommer igång med jet-skiing

Det första man kanske ska fråga sig är; vad i all världens namn är jet-skiing? Det är inte så krångligt som det verkar, det är helt enkelt körningen av en jet-ski, alltså en slags vattenskoter. För att bli bra på att köra krävs det en del av dig som sitter vid styret, och vi har såklart hittat de bästa tipsen för att göra dig till den bästa föraren någonsin. Häng med, så berättar vi allt du behöver veta för att komma igång med din första jet-ski tur.

Innan vi börjar…

Det finns ett par saker som man kanske inte tänker på när man ska börja köra jet-ski, så vi drar av dem lite snabbt. Först och främst – du kommer att bli blöt när du kör. Detta kanske inte direkt är en nyhet för många av er, men det är några som tror att man kan klara sig undan vattnet bara man åker ovanpå det. Fel! Du kommer definitivt att bli genomsur när du kör, men det är lite av charmen.

När det kommer till utrustning krävs det faktiskt ingenting speciellt, i alla fall om det är vackert väder ute. Kör på en vanlig strand outfit, det räcker mer än väl med badbyxor eller baddräkt för att klara dig. Om du är ute under de kallare månaderna kan en våtdräkt vara ett bra val, så att du inte förfryser där vid ratten.

Håll din jet-ski rak

Ett stort problem för många nybörjare är att farkosten tippar åt det ena eller andra hållet. Det lättaste sättet att undvika detta är att se på din jet-ski som en cykel, och behandla den därefter. Det är knappast en vana när man är ute och cyklar att stirra sig blind på styret eller på marken precis framför hjulet, man tittar såklart istället längre fram på vägen och vad som ligger där. Precis samma princip gäller när du kör en jet-ski, bara byt ut vägen mot horisonten och du har en större chans att hålla din jet-ski rak och fin.

Tänk på att du inte alltid kan styra

För att kunna ta åt dig det här tipset krävs det att du vet hur en jet-ski fungerar – i snabba drag är det genom vattenkraften som kommer bakifrån maskinen som får din maskin att gå framåt. Detta är också kraften som gör att du kan exempelvis styra. När du saktar in eller stannar så kommer din styrförmåga också att försvinna, eftersom kraften helt kommer ifrån jet-ski motorn. Om du behöver styra iväg från något hinder eller fara – sakta inte ner! Fortsätt gasa och kontrollera fordonet därigenom.

Några bubblare

Några snabba avslutande tips när det kommer till jet-skis är:

  • Försök att slappna av när du kör, då kommer du inte att ramla av så lätt.
  • Håll inte styret i ett dödsgrepp, försök att vara lite mer flexibel.
  • Ta dig upp på jet-skin igen (ifall du råkar ramla av) genom att ta tag i handtaget bakom sätet. Du hoppar alltid på bakifrån, inte från sidan.

Sådär, nu är det bara att köra!