Hur tekniska uppfinningar håller på att förändra simningen

  • editor
  • 2018-08-04
  • Kommentarer inaktiverade för Hur tekniska uppfinningar håller på att förändra simningen

Precis som i alla andra sporter så har tekniken för och runtomkring simningen förändrat mycket av förutsättningarna för sporten genom åren. Från att ha klumpiga kläder gjorda av material som tyngde ner snarare än snabbade på till att ha klockor som kan berätta precis hur snabbt du simmat och hur du bör hålla farten för att få en jämn träning och prylar redo för att ge dig den bästa Cherry Casino kampanjkod i tider av avslappning – tekniska utvecklingar har tagit varje aspekt av simningen och förändrat den för alltid.

Det är inte konstigt att vi ser utveckling på världsrekorden nästan varje år, mycket av det har att göra med teknikens hjälp för att komma snabbare genom vattnet. En intressant tanke är hur snabbt världens första rekordhållare skulle ha kunna simmat om de hade haft tillgång till dagens teknik – och hur långsamt dagens stjärnor hade presterat utan den.

Om man då tittar framåt, vilka utvecklingar är det vi kan gissa oss till som kommer att förändra landskapet framöver? Vi har kollat upp detta, och presenterar här våra bästa fynd.

Robotarna är på väg

Skaka nu inte på huvudet direkt vid rubriken, det finns faktiskt robotar tränade att simma på väg in på marknaden. Anledningen till dessa är inte att de ska kunna ta över haven eller kunna tävla i VM och OS, nej, det är istället för vår skull de finns till. Genom att ha en robot med perfekta rörelser med i vattnet kan vi lära oss snabbare, och dessutom få assistans med att förbättra vår teknik. Roboten som presenteras som den bästa hittills kallas såklart Swumanoid, och se ut ungefär som en människa. En annan fördel med att ha en robot i vattnet är att den kan hjälpa utvecklare att se vilken förbättring av utrustningen som kan göras till människorna som ska härma den.

Simglasögon med rejäl uppdatering

Simglasögonen har hängt med ett bra tag, men nu kan Google erbjuda nya par som dessutom kan fungera som en liten extra telefon på simturen. Det ironiska med dessa glasögon, kallade Google Glass, är att de vid lansering ombads att hållas på torra land. Företaget kunde nämligen inte garantera att vattenkontakt inte skulle förstöra batteriet som finns i glasögonen. Detta stoppade såklart inga vågade simmare, som tog med sig brillorna ner i vattnet, och det visade sig inte vara några problem.

Sedan dess har modeller som ska specifikt användas i vattnet kommit igång rejält, och vi kan säkerligen förvänta oss simglasögon kapabla till att förstå röstkommando och ta foto på vår omgivning i bassängen snart nog.

En snorkel som inte är en snorkel

Det finns en ny uppfinning på marknaden som gör James Bond-filmerna till lite mer realistiska. Den kallas för Powerbreather, och gör det möjligt att andas smidigare under vatten. Det är en slags uppgraderad snorkel, med filter i båda ändarna, vilket gör att inget vatten kan tränga sig in även om du tar hela paketet med dig under vatten. Detta kan vara ett bra alternativ för barn som vill kunna snorkla eller för vuxna som kanske är rädda för ata vara under vattnet. Dessutom kan professionella simmare använda uppfinningen för att kunna koppla bort tankarna på andningen när det är dags att träna upp en ny teknik.

Framtiden ser snabb ut

Något som alla våra gissningar har gemensamt är att de kommer att kunna användas både av proffs och av nybörjare inom simningen. Att kunna ha en robot på plats vid simskolan såväl som vid VM-träningen och att kunna använda simglasögon med extrafunktioner i bassängen är något som alla kommer att ha glädje av, vilken nivå man än ligger på. En bra början kan vara att testa Powerbreather nästa gång du är vid havet, vi är i alla fall väldigt pepp på ett test!