Hur troligt är det att du blir biten av en haj, och i så fall var?

  • Elsa
  • 2019-04-18
  • Kommentarer inaktiverade för Hur troligt är det att du blir biten av en haj, och i så fall var?

Ända sedan Spielbergs film Hajen kom ut så har många varit fruktansvärt rädda för att ens gå nära vattnet för att hajar kan lura under ytan. Men det kan kanske vara svårt att ha grepp om vad som är verklighet och vad som är fiktion – hur sannolikt är det att du faktiskt blir biten av en haj när du är ute i vattnet? Vart är det som du mest troligt kan stöta på en haj? Vi har undersökt det här för att du ska kunna simma lugnare.

Inte särskilt troligt alls

Det här är det korta och koncisa svaret, det är inte alls särskilt troligt att du kommer att bli biten av en haj i ditt liv. Om du vill ha fler detaljer – häng på! Oddsen för att du ska bli biten av en haj har faktiskt räknats ut, och det ser bra ut för dig som är rädd att gå detta öde till mötes. Du är faktiskt mer benägen att dö i en bilolycka, en hjärtsjukdom, av blixtnedslag och av fyrverkerier än att dö i en hajbettsolycka. Oddsen är, rent statistiskt, 1 på 3 748 067. Ganska bra, alltså.

Håll dig undan vissa stränder

Om man vill vara riktigt försiktig så finns det ett par ställen att undvika, många av dem ligger tack och lov på andra sidan jordklotet och kommer antagligen inte vara något större problem för dig som lever och badar i Sverige. En av de ställen där det sker ganska många attacker från hajar är i Florida, den sydliga amerikanska delstaten. Här har det förekommit totalt 828 attacker från hajar, men om det låter skrämmande så ska man komma ihåg att det trots detta bara är odds på 1 på 2 534 300 att bli biten.

Om vi rör oss till andra delar av världen kan vi se att det i Nya Zeeland finns ett par platser där människor har råkat ut för attacker. De flesta har skett på den norra ön, där har det totalt skett 39 attacker, den södra ön har haft 29 stycken och Cook Islands, som ligger separat från dessa, har haft tre stycken. Kom ihåg att dessa är under hela tiden som man har hållit koll på hajattackerna, och är alltså utspridda på många år.  

För dig som ändå är rädd

Det är en sak att läsa lugnande besked på nätet, och en helt annan att komma över sin rädsla när det väl gäller. Tänk på att alltid hålla dig nära strandkanten om du är rädd, det är mindre chans att hajarna ens simmar sig på kilometers avstånd där. En annan sak att komma ihåg är att hajen alltid är mer rädd för dig än vad du är rädd för den.