Kan du lära dig simma genom VR-teknik?

  • editor
  • 2021-04-21
  • Kommentarer inaktiverade för Kan du lära dig simma genom VR-teknik?

Snacka om att vi lever i digitaliseringens era. Allt sker online och på nätet nuförtiden. Möten, undervisning, underhållning. Inte minst har digitaliseringen intensifierats på grund av den där pandemin vi alla känner till vid det här laget. Det känns som att vi inte kommer göra någonting annat än att sitta vid våra datorer längre. Samtidigt säger alla att de längtar ut. Inte minst under sommarhalvåret då alla vill ut och på stränderna och bada. 

Med tanke på att vi spenderar så mycket tid i digitala former, inte bara när du lyckas komma över en kod för JackpotCity Casino Bonus, eller när du chattar online med vänner, så är det rimligt att fråga sig hur mycket mer vi kan göra med digitala och tekniska hjälpmedel. Nu pågår faktiskt en diskussion huruvida barn kan lära sig att simma med hjälp av VR-teknik, hur otroligt det än låter. Kommer det ge barnen än mer skärmtid? Nja, syftet är faktiskt ett helt annat. 

“Simma” med stjärnorna 

Det är faktiskt en svensk organisation, Svenska Simförbundet, som ligger bakom initiativet att lära sig simma genom VR. Eller Virtual Reality, som det egentligen heter. Bakgrunden är att ett av fem svenska barn inte kan simma. VR skulle kunna hjälpa den icke-simkunniga femtedelen med att både vänja sig vid sammanhanget av att befinna sig i en vattenmiljö, men också med motivationen. I skarpt läge vet vi alla hur viktigt det är att faktiskt kunna simma i praktiken. Inte bara i teorin. 

Har du någon gång provat ett par VR-glasögon? Upplevelsen är svårslagen. Det känns verkligen som att du är på plats där glasögonen visar. I fallet med simskolan har förbundet spelat in en film med simstjärnor från landslaget. Simstjärnorna hjälper dig i VR-upplevelsen med bland annat andningsövningar, och den simulerade bassängen hjälper som sagt barnen att bekanta sig med en undervattenmiljö även om det inte sker på riktigt. Snacka om att tekniken ändå har kommit långt. 

Förbereder inför skarpt läge 

Till och med psykologer hyllar initiativet. VR-simuleringarna ger möjlighet för barn som aldrig tidigare upplevt nöjet i att få simma och bada. Det bidrar dessutom med en motivationshöjare för att ta steget fullt ut. Du kanske inte kan räkna med Sarah Sjöström som lärare i den “riktiga” simskolan. Men här och nu, i upplevelsen genom dina VR-glasögon, är det som att hon finns framför dig på riktigt och berättar om hur det är att ta de första simtagen. 

Naturligtvis kan inte VR-tekniken, åtminstone inte än, jämföras med att simma i vatten i skarpt läge. Vad den däremot kan bidra med är att ge barn ett tryggt första steg i riktningen mot att lära sig simma. Man ska inte underskatta rädslan som många barn känner inför vatten eller att blotta sig i badkläder. Men tack vare simskola i VR-glasögon behöver det kanske inte kännas riktigt lika läskigt den dag du väl står där, vid kanten av bassängen. Eller vid strandkanten, med två fötter i havet och en längtan av att få doppa dig i det salta vattnet. Vem vet dessutom vad 5G, och så småningom 6G, kommer bidra med i VR-teknikens utveckling.