Personer som fuskat på simtävlingar

  • editor
  • 2018-11-04
  • Kommentarer inaktiverade för Personer som fuskat på simtävlingar

Genom åren har det då och då kommit fram att personer som varit med i stora internationella turneringar och tävlingar har fuskat sig till resultat och pallplatser. Detta är såklart inte specifikt för simningen, men det är några namn som står ut när det kommer till fuskande. Även om det finns några erbjudanden som är så bra att de ser ut som fusk, som att få SHL speltips, pratar vi om riktiga fuskare som försökte manipulera tävlingen för att uppnå resultat. Vi har letat i historieböckerna för att hitta de personer vi minns, och vad de gjorde för att fuska sig till en plats i den absoluta toppen.

De flesta gånger en stor skandal har ägt rum i simningen så är det faktiskt de olympiska spelen som varit inblandade. Detta är den avgjort största arenan när det kommer till simningen, och de som vinner här får inte bara ära och medaljer, utan kan också få chans att få sponsorer och reklampengar som man aldrig kan komma åt under resten av säsongen. Det finns alltså tydliga mål med att fuska på just dessa mästerskap, och tyvärr har några lyckats – för att åka dit någon månad senare.

Dopning bland simmare genom åren

Att dopa sig är något som många simmare har fördömt, men det har ändå förekommit en del dopningsfall inom sporten. Några av de preparat som har använts är EPO, HGH och testosteron, som alla har ökat förmågan hos de anklagade. Det är inte alltid helt lätt att få tag på de som har dopat sig, och antalet tester har ökat i takt med att misstankarna blivit flera under de senaste åren.

Det har genom åren funnits ett par lag i OS som har anklagats – och fällts – för doping. Ett av de man minns är det östtyska damlaget, som under 60, 70 och 80-talet tog en mängd medaljer i de största mästerskapen. Det var inte förrän efter Berlinmurens fall och Tysklands återförening som dopningen upptäcktes, då genom papper som hittades hos läkare och ledare. Fast dopningen upptäcktes togs inga medaljer tillbaka av den olympiska kommittéen, och inga länder vars lag inte fuskat fick några medaljer för en fjärdeplats.

Michelle Smith de Bruin åker dit

Den irländska simmerskan Michelle Smith de Bruin gjorde väldigt bra ifrån sig i OS 1996, så bra att många ögonbryn höjdes och hennes resultat ifrågasattes. Hon tog hem guldmedaljer både i 400 meter fritt och 200 meter, samt i 200 meter fjäril. Det var en motståndare som först höjde flaggan för fusk men det ansågs vara avundsjuka som låg bakom och Janet Evans blev inte trodd.

Två år senare testades de Bruin positivt då det visade sig att hon inte bara hade spår av drogen androstenedione i blodet, men också höga nivåer av alkohol. De Bruin överklagade sin dom på fyra års avstängning, men förlorade i rätten.

Att fuska med utrustningen som hjälp

Förutom illegala substanser i blodet har det också förekommit ett par gånger att simmare har använt ny utrustning, då speciellt baddräkter, som kanske inte godkänts eller ens kommit ut på marknaden ännu. Dessutom har det varit problem med tidtagarur som inte fungerat, och personliga problem som skapat dålig PR för sporten i stort och lett till avstängningar.