Simning för personer med funktionsvariationer

  • editor
  • 2019-06-11
  • Kommentarer inaktiverade för Simning för personer med funktionsvariationer

Simning är en av de sporter som är absolut enklast och roligast för personer med olika funktionsvariationer. Detta kan man se på många olika sätt, men en tydlig indikation är det faktum att simning i någon form har funnits med i alla paralympics som någonsin har gått av stapeln, sedan det första anordnades i Rom 1960. Det finns många olika anledningar till att just simning har blivit så populärt hos människor med alla typer av kroppar och behov, och mycket av det beror på hur fritt och ledigt de allra flesta kan röra sig i vattnet.

Träning för hela kroppen

Simning är en av de sporter som verkligen kör igenom alla muskelgrupper i hela kroppen. Genom att man rör sig genom vattnet, genom vilken simstil som helst egentligen, så kan man snabbt träna upp sin muskler och få sin kropp att orka mer och längre än någonsin tidigare. Det hjälper dessutom till att utveckla musklernas flexibilitet, och man får starkare leder i och med att man ständigt jobbar mot vattnets motstånd.

En stor fördel med att köra på simning för personer med funktionsvariationer är att man inte kommer råka ut för skador lika lätt som om man hade kört löpning eller styrketräning. Det är inte särskilt vanligt att simmare skadar sig i vattnet, och man kan dessutom träna upp sitt hjärta på ett skonsammare sätt i vattnet, eftersom man inte får lika mycket stress i kroppen när man simmar som när man tränar på andra sätt.

Att känna sig trygg

En stor del i att trivas i vattnet och i sin simning är att man kan känna sig trygg. Vi har redan varit inne på att det är färre skador i simning än i annan träning, men simningen och situationen runt simningen i sig kan plocka bort ganska mycket av stressen man kan känna uppe på torra land, det finns till exempel ingen risk att falla, och man kommer inte att belasta en skada eller kroppsdel mer än vanligt.

Simning får alla att känna sig fria, oavsett vilken funktionsgrad man har i kroppen. Att kunna röra sig relativt fritt och ledigt, oftast helt utan hjälpmedel, kan förbättra inte bara konditionen och motionsnivån, men också stärka en mentalt.

Man kan komma igång tidigt

För många med funktionsvariationer tar det ett ganska långt tag innan man fått grepp om sina begränsningar, och vilken typ av träning som kan passa en. Det som är så bra med just simning är att alla kan prova på, även när man är barn. Ju snabbare man kommer in i vattnet, desto bättre är det egentligen. Föräldrar som kanske känner sig osäkra på ifall man bör släppa iväg sitt barn in i simningen kan alltid vända sig till de specialiserade simskolor som finns, där barn med alla olika behov kan lära sig på lika villkor.

Det är olika från barn till barn vilken ålder man väljer att engagera dem i simning, men en bra måttstock är att satsa från i alla fall femårsåldern. Det är dock absolut inget som säger att man inte kan lära ett äldre barn att simma, eller att man kan lära sig som vuxen.

Gå med i en förening för bättre framsteg

Det kanske känns lockande att gå och träna på egen hand, när ingen kan se eller döma en, men faktum är att alla som simmar kan dra nytta av att göra det i grupp. Genom att träna tillsammans får man inte bara en ny social krets att umgås med, man kan dessutom utbyta tips och råd med varandra, och sporra varandra till att prestera bättre och utveckla sin teknik.

Simning är till för alla, oavsett vem du är eller vad du kan. Det är bara att hoppa i!