Surfing är numera en officiell sport i Kalifornien

  • editor
  • 2018-08-02
  • Kommentarer inaktiverade för Surfing är numera en officiell sport i Kalifornien

Varje delstat i USA har något speciellt som utmärker dem, det kan vara ett djur, en växt, en produkt eller en sport! Numera har Kalifornien fått sin alldeles egna officiella stats-sport, nämligen surfning. Alla som någon gång har varit i delstaten känner säkert igen sig i bilden av Kalifornien som ett paradis för alla som gillar att vara ute i vattnet, och staten är stolt över all den turism som surfningen lockar varje år. Numera kan man alltså stoltsera med att ha en sport alldeles för sig själv, precis som Minnesota kan med ishockey.

Det har inte varit en helt spikrak väg för guvernören Jerry Brown att få till den här idén, men i slutändan gick det ändå relativt smidigt. Det som gjorde surfningen till den officiella sporten var att många förknippar just den här delstaten med sporten, till skillnad från många av de andra förslagen som är mer nationella i sitt slag.

Andra sporter fanns på tapeten

Det var inte bara de som älskar surfning som ville få in sin sport i den officiella boken, dagen då det skulle debatteras kom det fans från många andra sporter, som också ville ha en del av kakan. Det fanns bland annat anhängare av baseball, som är stort i Kalifornien, och också de som gillar skateboard – något som också förknippas med Kalifornien, som särskilt under 90-talet hade en väldigt stark skate-kultur som influerade mode och musik, och de som gillar basket.

Det som avgjorde var inte bara att flest tyckte att surfningen är en symbol för Kalifornien, men att det också är en symbol för det rena och fina hav som vi vill ha i framtiden. De som skrev förslaget tryckte på detta i sin motion, att inbakat i surfningen finns det en vilja att hålla havet rent och friskt, det är knappast någon som vill behöva surfa runt bland sopberg och oljespill när det kommer till surftävlingar.

Den inofficiella hemorten för surfning

Nu kanske det är många som sitter runtom i världen och tycker det känns orättvist att det är just USA som får snappa åt sig den officiella stämpeln när det kommer till surfning, men enligt de amerikanska politikerna är det inte mer än rätt. De hävdade att Santa Cruz kan kallas för den inofficiella huvudstaden för surfning, även om inte alla höll med. Det fanns de som sa att det istället är i Half Moon Bay som surfningen egentligen hör hemma. För dig som istället sitter i Australien eller på Nya Zeeland kanske det här låter som rent skräp, men det kan ju faktiskt finnas flera olika huvudstäder för surfningen, en i varje land.

Inte bara sporten som blivit officiell i Kalifornien

Det finns mer än bara sport som blivit officiell i Kalifornien på senare år, det verkar vara väldigt populärt att få igenom olika symboler för delstaten. Det har kommit både en dinosaur som tillhör staten (Augustynolophus morrisi) och en nöt (som egentligen är flera nötter: mandel, valnöt, pistage och pekan).