Vattensporter som passar barn

Det kan vara svårt att veta vilka vattensporter man kan ta med sig barnen på, och vilka som kanske inte passar så bra. Först och främst så gäller det att ta en liten koll på vad ditt barn kan, hur bekvämt ditt barn är i vattnet, och hur bra ditt barn är på att simma. För många av sporterna är just simkunskap ett måste, så se till att ditt barn har gått antingen på simskola eller har blivit upplärd av någon annan tillräckligt för att klara sig på egen hand i vattnet. Det är inte så att ditt barn behöver vara ett simproffs, men om barnet inte är bekvämt med att falla i vattnet och själv ta sig in till land så kan många av sporterna bli obekväma och jobbiga för ditt barn.

För att få en snabb översikt på vilken typ av sporter du kan ta med dig barnen på kan du kika på vår sammanställning här nedanför. Om du kommer på fler förslag kan du såklart skriva till oss och kommentera – vi lovar att spana in alla era tips!

Dykning för nybörjare

Det här handlar såklart inte om någon djupdykning på trettio meters djup, men faktum är att det finns många dykningstekniker som barn kan lära sig från ganska tidig ålder, och sen använda för att dyka i grundare vatten. Det finns kortare utbildningar på många ställen runtom i landet, så kolla upp vart din närmsta finns. Att dyka tillsammans i havet kan vara en fin upplevelse på sommaren och, med våtdräkt, på vintern. Ett bra riktmärke för dykning är att barnet ska vara ungefär åtta år eller äldre.

Surfning

Det här är en klassiker när det kommer till barn och unga. Så länge man inte får panik av att falla i vattnet så är surfning ett perfekt sätt att introducera vattensporter för ditt barn. Det finns massor av tips och råd för dig som vill själv lära ditt barn, spana i YouTube eller någon av de online skolor som finns på nätet, eller så kan du satsa på att anmäla ditt barn till en kort kurs på en surfskola vid vattnet.

För barn som är vana vid att simma går det att börja med att surfa redan från fyra års ålder, men det krävs att barnet är vant vid vattnet. Annars kan det vara bra att vänta tills barnet hunnit bli sex år.

Segling

Segling är den sport som passar barn som kanske inte är så säkra i sin simning men ändå vill spendera mer tid ute på vattnet. Genom att ha bra utrustning när det kommer till flytvästar osv kan du få ut till och med osäkra barn på vattnet utan någon risk. Du kan dessutom själv följa med hela vägen, och det kan bli en trevlig stund ute på vattnet för er båda två. Det kan vara bra att barnet har hunnit bli ungefär åtta år, men det kan såklart gå bra att ha ett yngre barn med, så länge du kan ha uppsikt hela tiden eller kanske ha med en annan vuxen, som kan passa barnet.

Bubblare

Några sporter som kan passa ditt barn är till exempel kanoting eller, om ditt barn är lite säkrare, kajakturer där barnet är själv i båten. Det här är förutom en väldigt rolig sport också en väldigt nyttig upplevelse, eftersom du får balansträning och styrketräning på köpet.