Vilka är de svåraste simstilarna?

  • editor
  • 2018-06-10
  • Kommentarer inaktiverade för Vilka är de svåraste simstilarna?

När man tittar på VM eller EM i simning kan alla stilarna se superenkla ut, men det är såklart olika svårighetsgrader på det hela, något som blir mycket mer påtagligt så fort man själv ger sig ut i vattnet. För att veta vilken stil som är absolut svårast gäller det att hitta styrkorna som krävs för att klara av de allihop, så vi har gått igenom de viktigaste stilarna som finns för dig som vill komma igång ordentligt med din simning, eller som kanske bara vill veta vilka simmare du ska vara mest imponerade av när de tar sin guldmedalj.

Fjärilssimmet är en riktig utmaning

För många är den här frågan inte särskilt svår, det har länge debatterats för att just fjärilssimmet är den absolut svåraste stilen att bemästra. En stor del i detta är eftersom man använder olika typer av muskler än andra stilar, och därefter kräver en annan typ av träning för att man ska bli riktigt, riktigt bra. Det räcker alltså inte att ha andningen på plats och att vara bra på andra typer av simning för att kunna bemästra fjärilen, det krävs en helt annan typ av upplärning.

När man simmar fjärilssim använder man tjugosju olika muskler. Eller, egentligen är det dubbelt upp, eftersom man använder lika många muskler på varje sida av kroppen. För att kunna bli bra på fjärilen måste man öva upp samtliga av dessa muskelgrupper, annars kommer man inte att orka särskilt många längder. Det gäller att främst ha mycket styrkai axlarna, magen och sätet för att orka, och dessutom behöver du ha ganska stor flexibilitet i dina anklar.

Bröstsimmet är oftast början

Det kanske känns som att bröstsimmet är det allra enklaste, men det kan vara lite av en illusion född av det faktum att det oftast är bröstsim man börjar lära sig som barn – och det man klarar av som barn verkar inte så svårt att klara av i vuxen ålder. Men faktum är att det krävs ganska mycket teknik för att man ska kunna bli en effektiv simmare med hjälp av bröstsim. Det går att ta sig framåt även om man är ganska dålig på tekniken, men det kommer snabbt straffa sig genom att man blir trött och slutkörd i musklerna efteråt. För att bemästra bröstsimmet krävs det att man är synkroniserad i kroppen och klarar av att hålla alla rörelser raka och spända, annars kommer man snabbt misslyckas.

Ryggsimmet kan utmana

Ryggsim är en simstil som många ofta inte kombinerar med så många andra, det är ofta då crawl som har en liknande teknik man kompletterar med. Den som är bra på ryggsim kan snabbt ta sig igenom vattnet, och det ser ofta helt ansträngningslöst ut om man lyckas få till tekniken. Skenet kan dock bedra, eftersom det krävs en del för att hålla koll på hur man bäst tar sig fram på rygg.

Ryggsimmet är den enda stil där du kan andas helt fritt under hela simningen, och detta gör att många nybörjare föredrar denna stil framför många andra. Det gäller att vara rejält koordinerad i sina rörelser, och dessutom ha koll på taket i simhallen eller andra landmärken om du simmar i öppet vatten, eftersom du såklart inte kan se vart du är på väg.

Svåraste stilen

Den svåraste stilen är nog ändå fjärilen, mycket för att det inte är många av oss som lärde oss denna teknik som barn, många fick ändå prova på ryggsim och kanske även crawl när man lärde sig simma. Att bröstsim ser svårt ut och är svårt är en fördel, det imponerar rejält om man kan uppvisa bra teknik genom fjärilen i bassängen!